No alt text provided

Wist je dit over koolhydraten?

Wist je dit over koolhydraten?

Koolhydraten kunnen ingedeeld worden naar verteerbaarheid. Verteerbare koolhydraten kan het menselijk lichaam afbreken. Deze worden vervolgens opgenomen en gebruikt als energiebron.

Onverteerbare koolhydraten worden ook wel (voedings)vezels genoemd. Deze koolhydraten kan het menselijk lichaam niet zelf verteren en opnemen. Onverteerbare koolhydraten zijn vezels (voedingsvezels). Ze hebben een positief effect op je darmwerking en je stoelgang.

  • Verhoogd de darmpassagesnelheid: Onverteerbare koolhydraten worden ook wel (voedings)vezels genoemd. Deze koolhydraten kan het menselijk lichaam niet zelf verteren en opnemen. Vezels vergroten het volume van de ontlasting en daarmee de snelheid waarmee het voedsel door de darmen gaat. Daardoor verkleint het risico op obstipatie.
  • Vocht vasthouden: voedingsvezels houden in de darm vocht vast en bevorderen de bacteriegroei (darmflora), waardoor de ontlasting zachter wordt

Ze zitten in groenten, fruit, volkoren brood, aardappels, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten en noten. In dierlijke producten zitten geen vezels.