No alt text provided

Omgevingsfactoren die teveel eten bevorderen

We herkennen het allemaal wel. Je komt op een verjaardag en er staan allemaal lekkere hapjes. Om al deze verleidingen af te slaan kost veel energie. Daarbij voel je sociale druk, want het voelt alsof je onbeleefd bent als je een stuk taart af slaat van de jarige. Naast verjaardagen tref je overal verleidingen, denk aan het aanbod van snoep en snacks bij de kassa van de bezinepomp of het koekje bij het koffiezetapparaat op je werk. Dit zijn allemaal omgevingsfactoren die invloed hebben op je eetgedrag. Soms heb je daar niet eens erg in.

Hieronder tref je een aantal omgevingsfactoren, waardoor je in de verleiding komt om meer te eten dan je lichaam kan verwerken. Naast de oorzaken tref je hieronder ook tips hoe je met deze verleidingen om kan gaan.

1. Wat is nu een normale portie

Porties zijn in de loop der tijd groter geworden. Portiegrootte is een sterke beïnvloedende factor in de omgeving die energie-inname beïnvloedt.

We weten niet meer goed wat een ‘normale’ portie is. Dit komt onder andere doordat grote porties de standaard zijn geworden. De porties die buiten de deur worden gegeten, zijn bovendien veel groter dan de aanbevelingen voor een gezonde portie. Vooral bij restaurants worden grote porties aangeboden, zodat je het gevoel hebt dat je waar krijgt voor je geld. Ongemerkt eet je hierdoor meer dan je lichaam kan verwerken.

Tip: Bestel in een restaurant gerechten die je thuis niet (snel) zal klaarmaken. Ik bestel bijvoorbeeld vaak vis, want dat kan ik zelf niet goed klaarmaken en het is een gezonde keuze. Ga voor kwaliteit (goed eten) in plaats van kwantiteit (veel eten)

2. Marketing

Er worden vaak prijsmarketingstrategieën ingezet om je te verleiden om voordeelverpakkingen te kopen. Denk bijvoorbeeld ook aan acties als 2 voor de prijs van 1. We kiezen allemaal eerder een verpakking waarvan we het meest van kunnen profiteren, ook al was je niet eens van plan de aanbieding te kopen.

Tip: Als het gaat om voeding. Sta dan stil bij het feit of een voordeelverpakking van chocolade, koekjes of andere snacks wel echt een goede keuze is. Als je naar de prijs/kwantiteit kijkt natuurlijk wel, maar ga je voor een gezonde levensstijl dan zult je juist moeten focussen op de prijs/kwaliteit verhouding. Je kan je geld maar een keer uitgeven, dus besteed het liever aan groenten en fruit, dan aan onnodig veel snacks, snoep of koekjes.

3. Keuzegedrag

Keuzegedrag vindt plaats via 2 cognitieve processen: het reflectieve en het impulsieve systeem. Het impulsieve systeem, het woord zegt het al, is snel, automatisch en onbewust. Het reflectieve systeem is rationeel en bewust.

Gedrag gestuurd door het impulsieve systeem wordt direct aangestuurd door prikkels uit de omgeving. Waardoor je als mens snel verleid kan worden door de prijs marketingstrategieën in de supermarkt, het eten van grote porties, het eten van taart op een verjaardagen of even snel een snack meepakken bij de kassa van een benzinestation.

Bij het aansturen van gedrag door het reflectieve systeem, gaat een overweging vooraf aan de keuze. Mensen hebben simpelweg niet genoeg tijd en energie om alle beslissingen die zij dagelijks moeten nemen via het intensieve reflectieve systeem te laten verlopen.

4. Hoe ga je om met al deze verleidingen

Voedselkeuzes zijn vaak een kwestie van gewoontegedrag. En gewoontegedrag komt vooral tot stand via het impulsieve systeem in de hersenen. Daardoor is voedselkeuze gedrag ontvankelijk voor prikkels uit de omgeving.

Ik coach mensen om bewuste keuzes te maken en je bewust te maken wanneer je impulsieve gedrag vertoont. Na de bewustwording kan er gewerkt worden om een gezondere keuzes te maken ten aanzien van voeding. Uiteindelijk worden dit nieuwe gewoontes en zal het steeds minder energie gaan kosten. Daarom sta ik achter de methode van mijn lifestyletraject.

Bij een lifestyle coachsessie zal het aanleren van een gezond voedingspatroon een groot onderdeel zijn van het traject. Dit zal worden behaalt om aan de slag te gaan met jouw leefstijl. Denk aan:

☆ Op maat gemaakte voedingsschema's, waardoor je stapsgewijs jouw eetpatroon aanpakt

☆ Hoe ga je om met verleidingen, zoals het aanbod van snacks

☆ Wat is de invloed van je werk op jouw lifestyle (onregelmatige diensten, zittend werk, veel snacks op werk)

☆ Hoe is je slaapgedrag

☆ En alle andere factoren die invloed hebben op jouw eetgedrag.

☆ Voldoende bewegen is een groot onderdeel van een gezonde levensstijl. Daarom bied ik ook personal training.

De fitness trainingen en lifestylecoach sessies vinden plaats op de Bezuidenhoutseweg 179 Den Haag (gratis parkeren)

Meld je aan

https://seif-lifestylecoach.nl/contact

#Den Haag #afvallen #healthylifestyle #afvallenzonderhonger